miercuri, 4 septembrie 2013

Deparazitare cu ajutorul generatorului de unde Zapper Hulda Clark


Folositi  aparatul Zapper Hulda Clark pentru a distruge celulele canceroase din organism, parazitii, viermii intestinali,virusii, bacteriile si fungii cu ajutorul undelor electrice de slaba intensitate. Accesati www.ekilibrium.ro, e-mail: contact@ekilibrium.ro  sau apelati la nr. de telefon: 0748099089 sau 0730514767 

luni, 29 iulie 2013

Sucurile de fructe si legume


Sucurile de fructe si legume sunt substante care ajuta la regenerarea organismului prin continutul lor bogat in aminoacizi, saruri minerale, enzime si vitamine, cu conditia sa fie preparate proaspete, crude si fara conservanti. Este necesar ca sucurile sa fie preparate zilnic, prospetimea fiind o conditie a eficientei. Sucurile nu se pastreaza niciodata de la o zi la alta. Fructele sau legumele cu coaja, inainte de a fi stoarse, vor fi bine spalate cu apa rece si taiate in felii subtiri.

Aparatul cu ajutorul caruia putem prepara sucuri de fructe si legume de calitate este, desigur, storcatorul electric. In lipsa acestuia, mai ales pentru legume, iar dintre fructe in special pentru mere, putem folosi razatoarea metalica, urmand sa obtinem sucul prin stoarcere, presare manuala sau cu ajutorul unui aparat. Pentru citrice, in special lamai sau portocale, se poate utiliza storcatorul de sticla sau de plastic. Sucurile odata obtinute, se vor bea cu o jumatate de ora inainte de masa sau la 3 ore dupa masa, in asa fel incat sa poata furniza organismului substantele necesare.

Sucul de ardei gras contine o mare cantitate de siliciu, necesar unghiilor, parului si glandelor sebacee. Ajuta la curatarea pielii de petele inchise la culoare. Este bun in colici intestinale, crampe, meteorism. Sucul este mai eficient daca este combinat cu suc de morcov si de spanac, in proportie de 1:2:2. Se bea cu inghitituri mici, cu 30 de minute inainte de mesele principale.

Sucul de cartofi contine hidrati de carbon, protide, lipide, saruri minerale, vitamine (B1, B6, C, K). Este hranitor, diuretic, energizant, cicatrizant, antispasmodic, antiulceros. Este indicat in gastrite, ulcere gastrice si duodenale, diabet, litiaza biliara, constipatie. Se bea cate 1/2 pahar de 3-4 ori pe zi, timp de o luna in diabet sau ulcere gastroduodenale. In caz de litiaza biliara, obezitate, constipatie sau hemoroizi, se bea cate 1/2 pahar de 1-2 ori pe zi. Daca nu poate fi suportat simplu, se poate amesteca cu miere, suc de morcovi, cu cateva picaturi de suc de lamaie sau de catina.

Sucul de castravete contine vitamine (A, B, C), oxid de calciu, magneziu, sulf. Este racoritor, depurativ, diuretic. Se recomanda in stari subfebrile, intoxicatii, in reumatism sau guta. Fiind cam fad, se foloseste cu suc de telina, mar sau morcov. Se foloseste cu succes in cosmetica, pentru tratarea ridurilor.

Sucul de ceapa contine vitamine (A, B, C), saruri minerale. Este un bun stimulent al sistemului nervos, hepatic, renal, diuretic puternic, antiseptic, antiinfectios, antisclerotic, antireumatismal. Se utilizeaza in astenii, surmenaj intelectual, reumatism, afectiuni respiratorii (guturai, bronsita, astm), gripa, diabet, ateroscleroza, obezitate, impotenta, prostatite, edeme. Se poate amesteca cu putin suc de telina sau morcov, sau cu cateva picaturi de lamaie; se poate bea de asemenea diluat cu apa (cate 1/2 pahar de 2 ori pe zi).

Sucul de fasole verde contine vitaminele A, B, C, saruri minerale, oligoelemente, hidrati de carbon. Este diuretic, depurativ, antiinfectios, tonic hepatic. Se foloseste in reumatism, guta, diabet, litiaza renala. Se administreaza cate 1/2 pahar pe zi.

Sucul de grepfrut contine multe minerale, vitamine (C, B1 si B2, PP), enzime, pectina, acid citric etc. Este aperitiv, tonic, depurativ, antihemoragic. Este indicat in anorexii, dispepsii, oboseala, stari febrile, artrita, afectiuni pulmonare. Se administreaza 3 pahare pe zi, inainte de mesele principale. Se consuma ca atare sau indulcit cu miere.

Sucul de lamaie contine acid citric, acid malic, glucide, saruri minerale, oligoelemente, vitamine: B1, B2, B3, A, C, PP. Este racoritor, bactericid, tonic al sistemului nervos, tonic cardiac, diuretic, antireumatismal, antigutos, antiscorbutic, remineralizant, carminativ. Este indicat in infectii diverse, reumatism, guta, ulcere stomacale, obezitate, ateroscleroza, demineralizare, crestere la copii, diaree, dizenterie, paraziti intestinali. Se administreaza intr-o jumatate de pahar de apa indulcita, numarul de lamai stoarse crescand progresiv pana la 8-10 lamai pe zi. Dupa o cura de o luna, numarul de lamai se consuma descrescator.

Sucul de mere contine zaharoza, celuloza, pectina, saruri minerale, vitaminele B1, PP, A, C. Este diuretic, tonic muscular, antireumatismal racoritor, antiseptic intestinal, laxativ, depurativ sanguin. Este indicat in astenie fizica si intelectuala, anemie si demineralizare, reumatisme, guta, obezitate, stari febrile, gastrita, ulcer gastric, insomnii, cefalee. Sucul de mere este unul dintre cele mai apreciate sucuri pentru toate varstele. Se administreaza cate 3-4 pahare pe zi, inainte de masa. Combinat cu celelalte sucuri mai putin placute la gust, le da o aroma deosebita.

Sucul de orz contine vitamine, enzime, saruri minerale. Comparativ cu alte plante, orzul contine de 250 de ori mai multa vitamina A decat salata, de peste 25 de ori mai mult potasiu decat o banana, de peste 11 ori mai mult calciu decat laptele, de peste 11 ori mai mult fier decat o telina, de peste 7 ori mai multa vitamina C decat o portocala, de peste 10 ori mai multa vitamina B1 decat spanacul. Este un tonic general si al sistemului nervos, antidiareic. Este indicat in afectiuni pulmonare, demineralizari, stari febrile, hipotensiune. Se administreaza preventiv cate 1-2 cesti pe zi, mai ales in combinatie cu suc de mere.

Sucul de pere contine acizi, hidrati de carbon, pectina, vitaminele A, B1, B2, PP, C, saruri minerale. Este diuretic, antiputrid, laxativ, sedativ, racoritor. Se recomanda in reumatism, guta, astenie, surmenaj, TBC, sarcina, diaree. Se recomanda 2-3 pahare de suc pe zi, cu 30 de minute inainte de mese.

Sucul de papadie este unul dintre cele mai pretioase tonice. Este bogat in saruri minerale (mai ales magneziu si fier) si oligoelemente. Este tonic, aperitiv, depurativ sanguin, diuretic, antiputrid, antiscorbutic. Este indicat in litiaze biliare, reumatism, guta, anemie, astenie, obezitate, hemoroizi, celulita. Se beau 2-3 cesti pe zi, inaintea meselor principale. Sucul de papadie obtinut din frunze si radacini, combinat cu suc de frunze de gulie, ajuta la vindecarea bolilor de oase, intareste coloana vertebrala, previne formarea cariilor.

Sucul de ridiche neagra contine vitaminele B si C. Este colecistochinetic, aperitiv si digestiv, diuretic, antialergic, sedativ nervos. Este indicat in litiaze biliare, colecistite, insuficienta hepatica, afectiuni pulmonare, bronsite cronice, astm, reumatism, guta, rahitism, alergii, eczeme. Pentru a obtine sucul, se foloseste ridichea cu tot cu frunze. Se beau 20-50 de grame pe zi, deoarece este foarte puternic. In cazurile de litiaza biliara, se beau zilnic 200-400 ml de suc. Se administreaza de obicei in combinatie cu suc de morcovi, in acest fel ajutand la refacerea mucoaselor din organism.

Sucul de sfecla rosie contine zaharuri, saruri minerale, oligoelemente, vitamine: A, B, C, PP. Este racoritor, foarte nutritiv si energetic. Se recomanda in anemii, demineralizare, TBC si chiar si in cancer. Este foarte folositor in cazul epidemiilor de gripa. Este contraindicat diabeticilor. Nu este indicat sa se consume prea mult suc de sfecla, deoarece da stari de voma si greturi, ca urmare a efectului de epurare rapida a substantelor toxice din ficat. Se recomanda un pahar de suc de sfecla pe zi, repartizat in trei reprize.

Sucul de spanac contine saruri minerale, oligoelemente, vitamine. E remineralizant, antianemic, antiscorbutic, cardiac tonic. Este recomandat in anemii, convalescenta, scorbut, rahitism, astenie fizica si nervoasa, arsuri. Este foarte bun pentru curatarea intregului traiect digestiv. Consumat in cantitate de 500 ml pe zi, a vindecat constipatii cronice. 

Sucul de varza contine saruri minerale, oligoelemente, vitamine: A, B1, B2, C, PP. Este diuretic, remineralizant. Sucul de varza cruda se recomanda in gastrite, ulcer gastric si duodenal, bronsite, eruptii cutanate. Pentru a evita balonarile, este bine sa se inceapa cu suc de morcov sau de spanac timp de 2-3 saptamani, dupa care se trece la sucul de varza. Se beau 1-2 pahare suc de varza/zi.

Sucul de telina contine saruri minerale, oligoelemente, vitamine. Este aperitiv, tonic al sistemului nervos si general, remineralizant, diuretic, depurativ, antireumatismal. Se foloseste in inapetenta, astenie, surmenaj, convalescenta, demineralizare, reumatism, guta, afectiuni pulmonare, litiaza urinara, impotenta. Se administreaza cate 1-2 lingurite de 3 ori pe zi inainte de mese, sau cate 1/2 pahar pe zi timp de 15-20 de zile in cure intensive. Favorizand eliminarea excesului de apa din tesuturi, poate fi folosit in cure de slabire.

miercuri, 24 iulie 2013

Toti oamenii au paraziti?


Fara indoiala! Oamanii se impart in 2 categorii: oameni ce se deparaziteaza frecvent si oameni ce nu se deparaziteaza.Tu din ce categorie faci parte? Foloseste tratamentul deparazitar de 18 zile Hulda Clark si scapa acum de parazitii din tine.

Informatii la 0730514767 sau 0748099089.

Site: www.ekilibrium.ro

vineri, 19 iulie 2013

Ce este argintul coloidal?

In ce scop se utilizeaza argintul coloidal? Cum se obtine argintul coloidal? Aflati raspunsurile numai de pe www.ekilibrium.ro sau apeland la numerele de telefon: 0730514767 sau 0748099089



Produsul colon help


Produsul Colon Help este cel mai puternic curatitor intestinal si detoxifiant! Este un produs fabricat de firma Zenyth Pharmaceuticals Romania. Reprezinta un supliment alimentar de top, format doar din fibre si plante detoxifiante. Produsul nu contine conservanti, coloranti sau aditivi alimentari.
Colon Help este eficient pentru a elimina materiile putrefactive stagnante si a toxinelor din intestine. Ajuta la o lubrifiere interna si fortificarea muschilor si a peretilor intestinali. Reface mucoasa intestinala si flora bacteriana, intareste imunitatea organismului.
Suplimentul alimentar Colon help este disponibil intr-un flacon de 480 de grame de pulbere, cantitate suficienta pentru o perioada de o luna de zile. Se administreaza cate doua lingurite pe zi. Flaconul contine o lingurita (de 8g), care va ajuta sa va dozati singur portia.
Mod de administrare Colon Help:
Fibrele solubile se amesteca impreuna cu alimentele digerate partial din stomac. In intestinul subtire, fibrele solubile leaga zaharul, colesterolul si grasimile. Ele diminueaza absorbtia lor in organism. Fibrele insolubile si psilliumul trec prin colon si regleaza tranzitul intestinal lent.
Ingrediente Colon Help:
  • Tarate de psyllium (rol in absorbirea si eliminarea toxinelor)
  • Seminte de in (rol in stimularea digestiei si curatitor de colon)
  • Patrunjel (previne retentia de apa din tesuturi)
  • Chimen (elimina gazele intestinale)
  • Coriandru (elimina balonarile)
  • Oregano (rol antibacterian si antiparazitar)
  • Argila (leaga si elimina toxinele)
Colon Help are in compozitie fibre solubile si insolubile. Este considerat un reglator deosebit al tranzitului intestinal. Ingredientele produsului Colon Help sunt: seminte de in, tarate de psyllium, chimen, patrunjel, coriandru, oregano sau argila.

vineri, 28 iunie 2013

Actiunea alimentelor asupra secretiei gastrice


Din acest punct de vedere alimentele au fost impartite in doua categorii: excitanti slabi si excitanti puternici. Excitantii slabi sunt urmatoarele bauturi: apa, apa alcalina (fara acid carbonic), cacao grasa, ceai, lapte, smantana. condimente: sarea de bucatarie alte alimente: albusul de ou moale, cazeina, amidonul, painea alba veche, grasimile, carnea fiarta si racita, fructele dulci, legumele fierte cu unt, supele de legume ingrosate cu faina alba, supa de ovaz, frisca batuta, orezul si grisul fiert. Toate acestea nu sunt nocive in bolile digestive.


Excitanti puternici: bauturi: alcoolul, apele carbogazoase, apele minerale clorurosodice, cafeaua. condimente: mustar, piper, hrean, boia, scortisoara. alte alimente: oua fierte tari, came cruda, carne sarata sau afumata, extracte de carne, painea neagra, painea alba prajita, alimente preparate cu grasime putina, alimente prajite in grasime incinsa.
 
Excitantii puternici sunt contraindicati in gastrita hiperacida si ulcerul gastroduodenal. In aceste doua afectiuni sunt formal contraindicate: carnea grasa, vanatul, mezelurile, conservele nedietetice, slanina afumata; legumele tari, bogate in celuloza (ceapa, castravetii, telina, fasolea, mazarea uscata); alimente prajite sau preparate cu rantas sau ceapa prajita; dulciurile concentrate: bomboane, prajituri de cofetarie, dulceturi, ciocolata, siropuri concentrate; condimente: ardei iuti, muraturi, piper, mustar, hrean, boia iute; bauturi iritante: alcool, cafea, ceai tare, si orice aliment prea sarat sau concentrat in sare.

REGIMUL IN BOLILE FICATULUI SI CAILOR BILIARE

Alimente permise: lactate: lapte dulce cu cafea, iaurt;bauturi: ceaiuri de plante, siropuri, sucuri de fructe sau legume; paine: alba sau intermediara, veche sau prajita; supe de zarzavat strecuiate sau nestecurate, cu gris, orez sau paste fainoase, supe pasate de zarzavaturi, bors cu perisoare (fierte separat), supe de fructe (caise, mere); carne si peste: slaba, de vaca, vitel, gaina, pui, rasol simplu sau impanat cu legume, perisoare sau chiftele fierte, peste slab, fieri, rasol cu legume; branzeturi: branza de vaci, cas slab, urda, telemea desarata; grasimi: unt proaspat si undelemn neprajit adaugate la fiert sau la preparate inabusite (50-60 g/zi); oua: albus  sub forma de omleta in abur sau sufleuri, galbenus  o jumatate pe zi, omleta dietetica; legume si zarzavaturi: fierte, soteuri, pireuri, budinci, sufleuri, cartofi copti, salata de legume crude, sfecla fiarta fructe dulci, crude, coapte, compoturi fara coji si samburi; fainoase de orice fel; sosuri fara grasime prajita, sos alb de rosii sau de zarzavat; dulciuri: prajituri din aluat uscat (cu branza de vaci, fructe sau marmelada, tarte, sufleuri, spuma de gris , cu zeama de fructe, gelatine de lapte sau fructe, miere, dulceata, sebet, peltea); condimente: sare normal (daca nu este contraindicata), marar, patruniel, cimbru, telina, zeama si coji de lamaie.
Alimente interzise: carne grasa de porc, oaie, gasca, rata, vanat, conseive de carne, mezeluri, viscere, peste gras sau sarat sau afumat, conserve de peste; branzeturi grase fermentate; oua comitate mare, prajite sau galbenusuri; paine neagra sau fainoase nerafinate; untura, slanina, seu, grasime prajita; legume bogate in celuloza grosolana: ridichi, ceapa, usturoi, varza leguminoase uscate; fructe: alune, nuci, migdale, fructe cu coaja si samburi; dulciuri: din aluat dospit, foietaje, prajituri cu nuci, alune, aluat cu unt inghetate; bauturi: alcool, cafea, cacao, ape minerale clorurosodice; condimente: piper, boia iute, mustar, hrean, ceapa, usturoi; supe de came grasa, ciorbe preparate cu rantasuri; sosuri cu ceapa prajita si rantas, maioneze; se recomanda 5-6 mese pe zi reduse cantitativ.

GRUPE DE ALIMENTE

Hotaratoare pentru o alimentatie corecta, este coexistenta tuturor factorilor nutritivi. Nu este atat de importanta valoarea nutritiva a fiecarui aliment in parte, cat mai ales valoarea nutritionala a dietei in totalitate. Principiile nutritive nu se gasesc ca atare in natura, ci sub forma unor combinatii complexe, in care proportia lor variaza in limite foarte largi. Acestea sunt alimentele. Nu exista un aliment care sa cuprinda toti factorii nutritivi in proportii echilibrate, normale pentru organism. 

De aceea alimentatia zilnica trebuie alcatuita prin asocierea mai multor alimente. Din punct de vedere nutritiv alimentele se impart in urmatoarele grupe: Carnea si derivatele de carnc; Laptele si derivatele de lapte; Ouale; Grasimile; Cerealele si derivatele lor; Legumele si leguminoasele uscate; Fructele; Zaharul si produsele zaharoase; Bauturile nealcoolice; Condimentele. Combinatia intre aceste grupe intr-o anumita proportie este strict indicate, excesul sau absenta unora dintre ele pentru o perioada mai lunga, fiind daunatoare mai ales pentru organismul in crestere, dar si pentru organismul adult. Astfel consumul crescut de produse animale, favorizeaza aparitia aterosclerozei, la o varsta din ce la ce mai tanara. Un consum scazut de cereale, legume si fructe, asa cum se intampla in tarile industrializate, duce la aparitia cancerului de colon. 

Laptele si branzeturile reprezinta cea mai buna sursa de calciu, de proteine si de vitamine, dar laptele fiind sarac in fier, un regim lactat prelungit, poate provoca anemii. Camea, pestele si preparatele lor, contin proteine la fel de valoroase ca si cele din lapte. Spre deosebire de acestea, ele sunt bogate in fier, actionand antianemic, dar lipsindu-le calciul, administrarea lor, nu este suficienta. Legumele si fructele sunt singurele grupe de alimente care furnizeaza vitamine si saruri minerale in cantitate suficienta. Totusi smgure, nu ofera un regim echilibrat. De aceea in ratia echilibrata tinand, seama de toate aspectele mentionate pentru omul sanatos, alimentele trebuie sa fie administrate in urmatoarele proportii: camea si derivatele sale 4-8% din aportul total caloric al zilei, laptele si derivatele cam 10% in functie de varsta si toleranta, ouale 3-4%, grasimile aproximativ 12-17%, painea si derivatele de cereale intre 24-45%, legumele si fructele 17-18%, zaharul si derivatele sale 7-8%. O alimentatie unilaterala sau cu predominanta unor alimente duce, la dezechilibre nutritionale, conditia aparitiei a numeroase boli, unele cu risc vital.
 
CARNEA SI DERIVATELE DE CARNE sunt alimente excelente care, provin de la mamifere, pasari sau pesti. Reprezinta o sursa importanta de proteine cu valoare biologica mare, de lipide, glicogen, saruri minerale si vitamine. Este deci un aliment indispensabil. Superioare prin digestibilitate sunt camea de pasari domestice (gaina si curcan), mai ales tinere si de peste. Ele sunt mai sarace in tesut conjunctiv cartilaje si aponevroze. Viscerele sunt bogate in nucleoproteine. Excesul poate duce la hiperuricemii. Ficatul are un continut bogat in proteine, glicogen, vitamine si saruri minerale. Trebuie evitata insa camea si derivatele bogate in lipide, datorita cantitatii mari de acizi grasi polinesaturati. Referitor la viscere mentionam ca intrucat acestea se altereaza rapid, trebuiesc consumate imediat dupa sacrificarea animalului. De altfel, carnea mamiferelor devine indigesta daca este pastrata cel putin 24 ore. In ceea ce priveste preparatele de carne (produse de carne, mezeluri, conserve de carne) trebuie sa tinem seama in folosinta lor de durata de pastrare. Astfel exista: mezeluri cu durata scurta de pastrare (circa 4 zile) deci cu grad mare de alterabilitate (crenvursti, parizer, lebar, sunca de Praga) mezeluri cu durata medie de conservare (1-3 luni) cum sunt: salamul Italian, rusesc, vanatoresc etc. mezeluri cu durata indelungata de pastrare (salam de iarna, de vara ghiudem).
Muschiul tiganesc, pastrama, costita, sunca, cu sapiditate si valoare nutritiva crescuta au de asemenea o conservabilitate mai mare. Valoarea nutritiva si energetica a diferitelor tipuri de produse de carne, este de obicei mai ridicata decat carnea propriu zisa. Toate tipurile de preparate de carne, se pot foiosi daca sunt pastrate in conditii corespunzatoare. In alimentarea dietetica nu se folosesc decat preparatele de carne cu durata scurta de pastrare si in stare foarte proaspata.
 
LAPTELE SI PRODUSELE LACTATE. Laptele este un alimente complet, echilibrat, cu valoare biologica ridicata, necesar copilului, adolescentului, favorizand cresterea, osificatia, dentitia etc. 

Contine in proportii optime minerale, enzime, vitamine, proteine, grasimi si giucide. Gustul dulce este imprimat de lactoza, principalul sau glucid. Laptele este sarac in fier (predispune la anemii feriprive), bogat in sodiu (deci contraindicat in bolile in care se indica restrictie sodata) si sarac in vitaminele C si Bl. Aceste neajunsuri sunt minore, fata de numeroasele sale calitati nutritive, care il fac indispensabil in alimentatia copilului sanatos sau bolnav. Unii autori considera necesarul zilnic de lapte si derivatele sale de 400 g. Dartre produsele lactate dietetice, se utilizeaza laptele batut, iaurtul, chefirul. Conservele de lapte sunt reprezentate prin laptele condensat si laptele praf (4-6% apa). Smantana este un derivat de lapte cu continut lipidic intre 20-30%, untul este produsul lactat din produsul smantanii cu continuti lipidic de 82-85%, branzeturile sunt derivate de lapte obtinute prin coagularea cazeinei (prin fermentatie lactica, acidifiere sau cu ajutorul laetfermentului, care se numeste popular cheag). Etapcle prepararii branzeturilor sunt: coagularea, deshidratarca si maturarea (fermentarea). Dintre acestea mai utilizate sunt branza de vaci sau oaie, telemeaua si cascavalul.
 
OUL este un aliment deosebit de valoros pentru alimentatie, datorita bogatiei sale in factori nutritivi indispensabili. In dietetica este de nepretuit. De aici s-a ajuns la denumirea lui de aliment medicament. Contine proteine de mare valoare biologica, grasimi concentrate in galbenus, vitamine si saruri minerale. Glucidele sunt reduse. Un inconvenient este cantitatea crescuta de colesterol (galbenus). Datorita bogatiei sale in factori nutritivi cu valoare ridicata este foarte valoros pentru copii, convalescenti, denutriti, anemici. Proaspat se poate consuma chiar si crud. Este de preferat dieta cu oua fierte moi. Cand oul se invecheste i-si pierde calitatile nutritive si poate deveni chiar nociv.
 
GRASIMILE, au un mare aport energetic (un gram egal 9,3 calorii), avand o indicatie speciala pentru muncitorii care presteaza activitati grele la temperaturi scazute. Un volum mic de lipide, elibereaza o cantitate mare de energie. Exista dupa cum s-au mai spus grasimi animale (de obicei solide) cu acizi grasi saturati si fara acizi grasi esentiali. Consumul acestora poate duce la cresterea colesterolului in sange si la ateroscleroza. Dintre aceste grasimi mentionam seul, grasimea de pore (untura), untul si grasimea de pasare. Cu exceptia untului, un aliment necesar, toate celelalte trebuiesc evitate. Grasimile vegetale, denumite si uleiuri (de masline, germen de porumb, floarea soarelui, soia, etc), contin acizi grasi polinesaturati, cu acizi grasi esentiali, foarte utili in alimentatia dietetica. Grasimile sunt si un vehicul pentru vitaminele liposolubile. In acest capitol poate fi cuprins si margarina. Margarinele sunt grasimi mixte, obtinute pe cale sintetica, din amestecul de grasimi animale de calitate superioara (unt) si uleiuri vegetale, la care se adauga lapte, galbenus de on, sare, caroten si diverse arome. Sunt larg folosite in alimentatia dietetica.
 

CEREALELE, sunt larg utilizate, intr-un volum mic contin cantitati importante de substante nutritive, (proteine, giucide, saruri minerale si vitamine), lipide aproape deloc. Reprezinta cam 50% din valoarea calorica a ratiei zilnice. Cea mai folosita este faina de grau obtinuta prin macinare si cernere (separarea de componentele de invelis ale grauntelui, numite tarate). Taratele contin o cantitate redusa dc proteine, toata celuloza si cca mai mate parte din vitamina B1. Dupa gradul de cernere, faina are diferite grade de puritate (faina alba, semialba, intermediara si neagra). In functie de gradul de extractie, variaza si compozitia chimica a fainii. Faina alba este in general mai saraca in proteine, minerale si vitamine, dar mai bogata in amidon decat faina neagra. Are deci o valoare nutritiva mai scazuta, dar este mai usor de digerat. Pentru a fi transformata in paine, are loc procesul de panificatie, care presupune prepararea aluatului cu drojdie de bere si sare, dospirea si coacerea painii. Dintre celelalte cereale mentionam secara, care contine mai putine proteine, orzul care nu se foloseste in panificatie, ovazul care este o cereala furajera, dar care sub forma de fulgi de ovaz, este mult utilizat ca fiertura cu lapte in alimentatia dietetica a  copiilor si convalescentilor. Porumbul, in trecut alimentatie traditionala in tara noastra, sub forma de faina de porumb, este si astazi utilizat la prepararea mamaligii. Desi are valoare calorica ridicata, valoarea biologica este scazuta, deoarece zeina continuta in porumb este o proteina de calitate inferioara, fara aminoacizi esentiali. In sfarsit orezul, are un continut crescut in amidon (80%), este sarac in sodiu (util in regimurile hiposodate severe, ca regimul Kcmpner), cu celulozice reduse si azot putin.

Tinerea la distanta a cancerului

Mary-Ann, o scotiana ce nu suferea de cancer, a aflat intr-un mod foarte crud rolul crucial pe care-l are sistemul imunitar in a impiedica tumorile sa puna stapanire pe organism. Ea suferea de insuficienta renala, o boala grava a rinichilor, care ii face incapabili de a mai filtra sangele. Aceasta conduce la acumularea de toxine in corp. Pentru a evita dializa, pe care era nevoita sa o faca la spital de mai multe ori pe saptamana, si-a facut un transplant de rinichi. Timp de un an, Mary-Ann a reusit sa traiasca aproape normal. Singura constrangere la care era supusa era reprezentata de doza zilnica de medicamente supresoare ale sistemului imunitar pe care trebuia sa le ia. Scopul lor, dupa cum sugereaza si denumirea acestora, era de a-i slabi propriul sistem imunitar, in scopul de a-l impiedica sa respinga transplantul care o mentinea in viata. Dupa inca sase luni, o durere chinuitoare i-a aparut in jurul rinichiului transplantat si un nodul anormal ii fusese identificat pe sanul stang, la o mamografie de rutina. 


Biopsia realizata ulterior a dezvaluit prezenta unei duble metastaze de melanom – un cancer foarte grav de piele. In orice caz, nu existase in mod prealabil vreun melanom care sa fi putut fi sursa acestor metastaze. Chemata de catre chirurgi, doamna doctor Rona MacKie, dermatolog, nu a reusit sa ofere o explicatie mai buna decat a celorlalti medici, in legatura cu misteriosul caz al melanomului fantoma. Se facuse tot posibilul pentru a o salva pe Mary-Ann. Administrarea de imuno-supresori fusese oprita, rinichiul bolnav fusese, si el indepartat, insa era deja prea tarziu. Sase luni dupa aceea, bolnava a decedat datorita unei invazii generale de melanoame, ale caror origini nu au putut niciodata sa fie descoperite.
    
La scurt timp dupa aceea, lui George, un al doilea pacient care suferise un transplant de rinichi in acelasi spital, i-a aparut, la randul sau, un melanom metastatic care nu avusese vreo tumora la inceput. De data aceasta, doamna dr. MacKie pur si simplu nu mai putea crede in existenta vreunei simple coincidente si nici nu mai putea condamna misterele impenetrabile ale medicinei. Gratie inregistrarii anterioare a organelor transplantate, ea a luat urma celor doi rinichi, ajungand pana la donatorul lor original, o femeie. Starea generala de sanatate a acesteia indeplinea, intr-adevar, cerintele obisnuite: nu avusese hepatita, nici HIV si, desigur, nici cancer, insa, dr. Rona Mackie a insistat si, in final, a descoperit numele ei intr-o baza de date scotiana referitoare la pacienti cu melanom. Cu optesprezece ani inainte, acea donatoare fusese operata de o micuta tumoare pe piele, de 0,26 cm (o zecime de inci). Facuse tratament timp de cincisprezece ani pentru asta, la o clinica pentru melanoame. In final, fusese declarata complet vindecata, cu un an inainte de moartea sa accidentala, care nu avusese legatura cu vechiul sau cancer, deja vindecat. In organismul acesteia paciente, care fusese declarata oficial vindecata de cancer, organele care sistemul ei imunitar le tinuse in sah. Aceste micro-tumori fusesera transplantate noilor corpuri – apartinand lui George si Mary-Ann – ale caror sisteme imunitare fusesera slabite in mod intentionat, cu scopul de a impiedica aparitia fenomenului de respingere a noilor rinichi transplantati. Iata insa ca, in absenta unei functionari normale a sistemului imunitar, micro-tumorile si-au reluat rapid comportamentul haotic si invadator.
    
Gratie activitatii sale de adevarat detectiv medical, doamna dr. MacKie si-a convins colegii din departamentul de transplanturi renale sa inceteze administrarea zilnica de imuno-supresori pentru cel de-al doilea pacient. In schimb, acestuia i s-a dat un imuno-stimulator foarte agresiv, ca sa respinga, astfel, transplantul purtator de melanoame cat de curand posibil. Cateva luni mai tarziu, medicii au reusit sa indeparteze rinichiul respectiv, desi fusese nevoit sa se intoarca la metoda anterioara a dializei, doi ani mai tarziu, George era inca in viata si nu prezenta nici un fel de melanom. Asadar, odata ce isi recuperase capacitatile naturale de aparare, sistemul sau imunitar isi indeplinise misiunea si indepartase tumorile (povestea cazurilor lui Mary-Ann si a lui George – ale caror nume nu sunt cele reale – este descrisa intr-un articol din New England Journal of Medicine, de unde au fost extrase si elementele de mai sus).

Rolul efortului fizic in diabetul zaharat


Efortul fizic este o componenta importanta a tratamentului diabetului, alaturi de regim si medicatie. Efortul fizic actioneaza crescand in principal utilizarea periferica a glucozei, scade necesarul de insulina, scade trigliceridele si colesterolul circulant, creste capacitatea de efort, scade greutatea, amelioreaza functia respiratorie si cardiovasculara, reduce starile depresive. Nu se recomanda exercitii fizice grele.

Exercitiul fizic moderat se realizeaza prin plimbari, alergari, inot, calarit etc.  Solicitarile fizice usoare ca statul in picioare, imbracatul, desbracatul, scrisul, cusutul etc, nu pune probleme. Un exercitiu fizic chiar moderat, datorita efectului sau hipoglicemiant, necesita ca bolnavul sa ia cu el 10 - 20 g glucide pentru prevenirea hipoglicemiei.

Este bine ca diabeticul sa foloseasca in aceste imprejurari, glucide usor absorbabile si sa practice exercitiile fizice dupa masa. Exercitiile fizice sunt cu atat mai necesare, cu cat combat si sedentarismul, sau obezitatea cand e cazul, factori favorizanti ai aterosclerozei. Varstnicii trebuie sa evite exercitiile fizice obositoare, dar miscarile, plimbarile, diferite indeletniciri sunt indispensabile.

joi, 30 mai 2013

Combateti migrena cu coenzima Q10


Ati suferit vreodata de migrene? Ceea ce nu stiati e ca o persoana din trei sufera din cauza acestor dureri de cap ingrozitoare, care intotdeauna revin negresit, pe neasteptate. Obisnuitele pastile contra durerilor, asa numitele analgezicele, au efecte slabe in cazul unei crize de migrena, singurul lucru pe care il putem face este sa prevenim. Pastilele utilizate cel mai uzual pentru tratarea acesteia sunt aceleasi care sunt prescrise pentru tratarea problemelor de tensiune arterial. Printre efectele secundare cele mai putin grave  ale acestor medicamente se numara somnolenta si vertijul. Pe de alta parte, cu adevarat regretabil este ca,  in timp, complicatiile datorate crizelor de migrena pot cauza leziuni ale sistemului nervos.

Cu toate acestea nu trebuie  sa disperati! Studii recente au demonstrat ca coenzima Q10poate ameliora neplacerile cauzate de migrene.

In anul 2006 a fost efectuat un studiu efectuat pe 32 de pacienti care sufereau de migrene. Acestia au fost tratati zilnic cu 150 mg CoQ10. Dupa urmarea tratamentului cu coenzima Q10 timp de trei luni, peste 60 % dintre pacienti au prezentat in medie o scadere cu 60% a numarului de zile in care au suferit de migrenele, iar frecventa crizelor de migrena a coborat si ea cu peste 40%, fara ca in tot acest timp sa se observe vreun efect secundar. Cu un an inainte cercetatorii maghiari a u obtinut rezultate similare in urma unui studiu riguros desfasurat pe o perioada de trei luni. 

Un alt studiu desfasurat pe 1.550 de pacienti suferind de migrene si ale caror analize au aratat o deficienta de coenzima Q10 in organism, a aratat ca numarul, frecventa si gravitatea crizelor de migrena a scazut dupa ce acestora li s-a administrat 1-3 mg coenzima Q10 / kg masa corporala (ex: 70-210 mg/zi pentru un pacient cantarind 70 kg) timp de aproximativ trei luni.

Coenzima Q10 joaca un rol atat foarte important in desfasurarea proceselor cerebrale. Aceata actioneaza ca un antioxidant, protejand zonele sensibile. Trezind asterl si interesul oamenilor de stiinta care fac cercetari asupra bolilor Alzheimer, Parkinson si Huntington. O parte dintre studiile  publicate au confirmat efectele protectoare pe care coenzima Q10 le are asupra sistemului nervos(de exemplu, prin reducerea proceselor de necroza celulara si moarte a tesutului cerebral), precum si efectele sale protectoare impotriva stresului oxidativ care distruge celulele.
Prin intermediu acestor descoperiri, nu putem decat spera ca  suplimentarea cu coenzima Q10 pe perioade indelungate ca timp nu numai ca ne va ajuta sa invingem migrenele, dar si sa contribuim la mentinerea sanatatii sistemului nostru nervos!