luni, 29 iulie 2013

Sucurile de fructe si legume


Sucurile de fructe si legume sunt substante care ajuta la regenerarea organismului prin continutul lor bogat in aminoacizi, saruri minerale, enzime si vitamine, cu conditia sa fie preparate proaspete, crude si fara conservanti. Este necesar ca sucurile sa fie preparate zilnic, prospetimea fiind o conditie a eficientei. Sucurile nu se pastreaza niciodata de la o zi la alta. Fructele sau legumele cu coaja, inainte de a fi stoarse, vor fi bine spalate cu apa rece si taiate in felii subtiri.

Aparatul cu ajutorul caruia putem prepara sucuri de fructe si legume de calitate este, desigur, storcatorul electric. In lipsa acestuia, mai ales pentru legume, iar dintre fructe in special pentru mere, putem folosi razatoarea metalica, urmand sa obtinem sucul prin stoarcere, presare manuala sau cu ajutorul unui aparat. Pentru citrice, in special lamai sau portocale, se poate utiliza storcatorul de sticla sau de plastic. Sucurile odata obtinute, se vor bea cu o jumatate de ora inainte de masa sau la 3 ore dupa masa, in asa fel incat sa poata furniza organismului substantele necesare.

Sucul de ardei gras contine o mare cantitate de siliciu, necesar unghiilor, parului si glandelor sebacee. Ajuta la curatarea pielii de petele inchise la culoare. Este bun in colici intestinale, crampe, meteorism. Sucul este mai eficient daca este combinat cu suc de morcov si de spanac, in proportie de 1:2:2. Se bea cu inghitituri mici, cu 30 de minute inainte de mesele principale.

Sucul de cartofi contine hidrati de carbon, protide, lipide, saruri minerale, vitamine (B1, B6, C, K). Este hranitor, diuretic, energizant, cicatrizant, antispasmodic, antiulceros. Este indicat in gastrite, ulcere gastrice si duodenale, diabet, litiaza biliara, constipatie. Se bea cate 1/2 pahar de 3-4 ori pe zi, timp de o luna in diabet sau ulcere gastroduodenale. In caz de litiaza biliara, obezitate, constipatie sau hemoroizi, se bea cate 1/2 pahar de 1-2 ori pe zi. Daca nu poate fi suportat simplu, se poate amesteca cu miere, suc de morcovi, cu cateva picaturi de suc de lamaie sau de catina.

Sucul de castravete contine vitamine (A, B, C), oxid de calciu, magneziu, sulf. Este racoritor, depurativ, diuretic. Se recomanda in stari subfebrile, intoxicatii, in reumatism sau guta. Fiind cam fad, se foloseste cu suc de telina, mar sau morcov. Se foloseste cu succes in cosmetica, pentru tratarea ridurilor.

Sucul de ceapa contine vitamine (A, B, C), saruri minerale. Este un bun stimulent al sistemului nervos, hepatic, renal, diuretic puternic, antiseptic, antiinfectios, antisclerotic, antireumatismal. Se utilizeaza in astenii, surmenaj intelectual, reumatism, afectiuni respiratorii (guturai, bronsita, astm), gripa, diabet, ateroscleroza, obezitate, impotenta, prostatite, edeme. Se poate amesteca cu putin suc de telina sau morcov, sau cu cateva picaturi de lamaie; se poate bea de asemenea diluat cu apa (cate 1/2 pahar de 2 ori pe zi).

Sucul de fasole verde contine vitaminele A, B, C, saruri minerale, oligoelemente, hidrati de carbon. Este diuretic, depurativ, antiinfectios, tonic hepatic. Se foloseste in reumatism, guta, diabet, litiaza renala. Se administreaza cate 1/2 pahar pe zi.

Sucul de grepfrut contine multe minerale, vitamine (C, B1 si B2, PP), enzime, pectina, acid citric etc. Este aperitiv, tonic, depurativ, antihemoragic. Este indicat in anorexii, dispepsii, oboseala, stari febrile, artrita, afectiuni pulmonare. Se administreaza 3 pahare pe zi, inainte de mesele principale. Se consuma ca atare sau indulcit cu miere.

Sucul de lamaie contine acid citric, acid malic, glucide, saruri minerale, oligoelemente, vitamine: B1, B2, B3, A, C, PP. Este racoritor, bactericid, tonic al sistemului nervos, tonic cardiac, diuretic, antireumatismal, antigutos, antiscorbutic, remineralizant, carminativ. Este indicat in infectii diverse, reumatism, guta, ulcere stomacale, obezitate, ateroscleroza, demineralizare, crestere la copii, diaree, dizenterie, paraziti intestinali. Se administreaza intr-o jumatate de pahar de apa indulcita, numarul de lamai stoarse crescand progresiv pana la 8-10 lamai pe zi. Dupa o cura de o luna, numarul de lamai se consuma descrescator.

Sucul de mere contine zaharoza, celuloza, pectina, saruri minerale, vitaminele B1, PP, A, C. Este diuretic, tonic muscular, antireumatismal racoritor, antiseptic intestinal, laxativ, depurativ sanguin. Este indicat in astenie fizica si intelectuala, anemie si demineralizare, reumatisme, guta, obezitate, stari febrile, gastrita, ulcer gastric, insomnii, cefalee. Sucul de mere este unul dintre cele mai apreciate sucuri pentru toate varstele. Se administreaza cate 3-4 pahare pe zi, inainte de masa. Combinat cu celelalte sucuri mai putin placute la gust, le da o aroma deosebita.

Sucul de orz contine vitamine, enzime, saruri minerale. Comparativ cu alte plante, orzul contine de 250 de ori mai multa vitamina A decat salata, de peste 25 de ori mai mult potasiu decat o banana, de peste 11 ori mai mult calciu decat laptele, de peste 11 ori mai mult fier decat o telina, de peste 7 ori mai multa vitamina C decat o portocala, de peste 10 ori mai multa vitamina B1 decat spanacul. Este un tonic general si al sistemului nervos, antidiareic. Este indicat in afectiuni pulmonare, demineralizari, stari febrile, hipotensiune. Se administreaza preventiv cate 1-2 cesti pe zi, mai ales in combinatie cu suc de mere.

Sucul de pere contine acizi, hidrati de carbon, pectina, vitaminele A, B1, B2, PP, C, saruri minerale. Este diuretic, antiputrid, laxativ, sedativ, racoritor. Se recomanda in reumatism, guta, astenie, surmenaj, TBC, sarcina, diaree. Se recomanda 2-3 pahare de suc pe zi, cu 30 de minute inainte de mese.

Sucul de papadie este unul dintre cele mai pretioase tonice. Este bogat in saruri minerale (mai ales magneziu si fier) si oligoelemente. Este tonic, aperitiv, depurativ sanguin, diuretic, antiputrid, antiscorbutic. Este indicat in litiaze biliare, reumatism, guta, anemie, astenie, obezitate, hemoroizi, celulita. Se beau 2-3 cesti pe zi, inaintea meselor principale. Sucul de papadie obtinut din frunze si radacini, combinat cu suc de frunze de gulie, ajuta la vindecarea bolilor de oase, intareste coloana vertebrala, previne formarea cariilor.

Sucul de ridiche neagra contine vitaminele B si C. Este colecistochinetic, aperitiv si digestiv, diuretic, antialergic, sedativ nervos. Este indicat in litiaze biliare, colecistite, insuficienta hepatica, afectiuni pulmonare, bronsite cronice, astm, reumatism, guta, rahitism, alergii, eczeme. Pentru a obtine sucul, se foloseste ridichea cu tot cu frunze. Se beau 20-50 de grame pe zi, deoarece este foarte puternic. In cazurile de litiaza biliara, se beau zilnic 200-400 ml de suc. Se administreaza de obicei in combinatie cu suc de morcovi, in acest fel ajutand la refacerea mucoaselor din organism.

Sucul de sfecla rosie contine zaharuri, saruri minerale, oligoelemente, vitamine: A, B, C, PP. Este racoritor, foarte nutritiv si energetic. Se recomanda in anemii, demineralizare, TBC si chiar si in cancer. Este foarte folositor in cazul epidemiilor de gripa. Este contraindicat diabeticilor. Nu este indicat sa se consume prea mult suc de sfecla, deoarece da stari de voma si greturi, ca urmare a efectului de epurare rapida a substantelor toxice din ficat. Se recomanda un pahar de suc de sfecla pe zi, repartizat in trei reprize.

Sucul de spanac contine saruri minerale, oligoelemente, vitamine. E remineralizant, antianemic, antiscorbutic, cardiac tonic. Este recomandat in anemii, convalescenta, scorbut, rahitism, astenie fizica si nervoasa, arsuri. Este foarte bun pentru curatarea intregului traiect digestiv. Consumat in cantitate de 500 ml pe zi, a vindecat constipatii cronice. 

Sucul de varza contine saruri minerale, oligoelemente, vitamine: A, B1, B2, C, PP. Este diuretic, remineralizant. Sucul de varza cruda se recomanda in gastrite, ulcer gastric si duodenal, bronsite, eruptii cutanate. Pentru a evita balonarile, este bine sa se inceapa cu suc de morcov sau de spanac timp de 2-3 saptamani, dupa care se trece la sucul de varza. Se beau 1-2 pahare suc de varza/zi.

Sucul de telina contine saruri minerale, oligoelemente, vitamine. Este aperitiv, tonic al sistemului nervos si general, remineralizant, diuretic, depurativ, antireumatismal. Se foloseste in inapetenta, astenie, surmenaj, convalescenta, demineralizare, reumatism, guta, afectiuni pulmonare, litiaza urinara, impotenta. Se administreaza cate 1-2 lingurite de 3 ori pe zi inainte de mese, sau cate 1/2 pahar pe zi timp de 15-20 de zile in cure intensive. Favorizand eliminarea excesului de apa din tesuturi, poate fi folosit in cure de slabire.

Un comentariu:

  1. Buna/Salut , numele meu este Bogdan , un mic blogger si observ ca ai un blog superb , as dori daca vrei sa imi dai un like la acesta pagina de facebook : www.facebook.com/descoperatravel .
    As dori daca se poate sa facem schimb de linkuri/bannerre asa ne promovam reciproc si astfel site-urile noastre vor evolua cat mai sus.Nu avem nimic de pierdut , nu sunt un escroc sa iti cer bani , etc.
    Adresa blogului meu : www.descopera-travel.blogspot.ro . ( page rank 3 , blogul contine de toate )
    Astept un raspuns pe site-ul meu intr-un comentariu la o postare sau pe bogdan_burca@yahoo.com
    Like te rog la pagina .
    Multumesc !!!

    RăspundețiȘtergere