Excitanti puternici: bauturi: alcoolul, apele carbogazoase, apele
minerale clorurosodice, cafeaua. condimente: mustar, piper, hrean, boia,
scortisoara. alte alimente: oua fierte tari, came cruda, carne sarata
sau afumata, extracte de carne, painea neagra, painea alba prajita,
alimente preparate cu grasime putina, alimente prajite in grasime
incinsa.
Excitantii puternici sunt contraindicati in gastrita hiperacida si
ulcerul gastroduodenal. In aceste doua afectiuni sunt formal
contraindicate: carnea grasa, vanatul, mezelurile, conservele
nedietetice, slanina afumata; legumele tari, bogate in celuloza (ceapa,
castravetii, telina, fasolea, mazarea uscata); alimente prajite sau
preparate cu rantas sau ceapa prajita; dulciurile concentrate: bomboane,
prajituri de cofetarie, dulceturi, ciocolata, siropuri concentrate;
condimente: ardei iuti, muraturi, piper, mustar, hrean, boia iute;
bauturi iritante: alcool, cafea, ceai tare, si orice aliment prea sarat
sau concentrat in sare.
REGIMUL IN BOLILE FICATULUI SI CAILOR BILIARE
Alimente
permise: lactate: lapte dulce cu cafea, iaurt;bauturi: ceaiuri de
plante, siropuri, sucuri de fructe sau legume; paine: alba sau
intermediara, veche sau prajita; supe de zarzavat strecuiate sau
nestecurate, cu gris, orez sau paste fainoase, supe pasate de
zarzavaturi, bors cu perisoare (fierte separat), supe de fructe (caise,
mere); carne si peste: slaba, de vaca, vitel, gaina, pui, rasol simplu
sau impanat cu legume, perisoare sau chiftele fierte, peste slab, fieri,
rasol cu legume; branzeturi: branza de vaci, cas slab, urda, telemea
desarata; grasimi: unt proaspat si undelemn neprajit adaugate la fiert
sau la preparate inabusite (50-60 g/zi); oua: albus sub forma de omleta
in abur sau sufleuri, galbenus o jumatate pe zi, omleta dietetica;
legume si zarzavaturi: fierte, soteuri, pireuri, budinci, sufleuri,
cartofi copti, salata de legume crude, sfecla fiarta fructe dulci,
crude, coapte, compoturi fara coji si samburi; fainoase de orice fel;
sosuri fara grasime prajita, sos alb de rosii sau de zarzavat; dulciuri:
prajituri din aluat uscat (cu branza de vaci, fructe sau marmelada,
tarte, sufleuri, spuma de gris , cu zeama de fructe, gelatine de lapte
sau fructe, miere, dulceata, sebet, peltea); condimente: sare normal
(daca nu este contraindicata), marar, patruniel, cimbru, telina, zeama
si coji de lamaie.
Alimente
interzise: carne grasa de porc, oaie, gasca, rata, vanat, conseive de
carne, mezeluri, viscere, peste gras sau sarat sau afumat, conserve de
peste; branzeturi grase fermentate; oua comitate mare, prajite sau
galbenusuri; paine neagra sau fainoase nerafinate; untura, slanina, seu,
grasime prajita; legume bogate in celuloza grosolana: ridichi, ceapa,
usturoi, varza leguminoase uscate; fructe: alune, nuci, migdale, fructe
cu coaja si samburi; dulciuri: din aluat dospit, foietaje, prajituri cu
nuci, alune, aluat cu unt inghetate; bauturi: alcool, cafea, cacao, ape
minerale clorurosodice; condimente: piper, boia iute, mustar, hrean,
ceapa, usturoi; supe de came grasa, ciorbe preparate cu rantasuri;
sosuri cu ceapa prajita si rantas, maioneze; se recomanda 5-6 mese pe zi
reduse cantitativ.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu