vineri, 28 iunie 2013

Actiunea alimentelor asupra secretiei gastrice


Din acest punct de vedere alimentele au fost impartite in doua categorii: excitanti slabi si excitanti puternici. Excitantii slabi sunt urmatoarele bauturi: apa, apa alcalina (fara acid carbonic), cacao grasa, ceai, lapte, smantana. condimente: sarea de bucatarie alte alimente: albusul de ou moale, cazeina, amidonul, painea alba veche, grasimile, carnea fiarta si racita, fructele dulci, legumele fierte cu unt, supele de legume ingrosate cu faina alba, supa de ovaz, frisca batuta, orezul si grisul fiert. Toate acestea nu sunt nocive in bolile digestive.


Excitanti puternici: bauturi: alcoolul, apele carbogazoase, apele minerale clorurosodice, cafeaua. condimente: mustar, piper, hrean, boia, scortisoara. alte alimente: oua fierte tari, came cruda, carne sarata sau afumata, extracte de carne, painea neagra, painea alba prajita, alimente preparate cu grasime putina, alimente prajite in grasime incinsa.
 
Excitantii puternici sunt contraindicati in gastrita hiperacida si ulcerul gastroduodenal. In aceste doua afectiuni sunt formal contraindicate: carnea grasa, vanatul, mezelurile, conservele nedietetice, slanina afumata; legumele tari, bogate in celuloza (ceapa, castravetii, telina, fasolea, mazarea uscata); alimente prajite sau preparate cu rantas sau ceapa prajita; dulciurile concentrate: bomboane, prajituri de cofetarie, dulceturi, ciocolata, siropuri concentrate; condimente: ardei iuti, muraturi, piper, mustar, hrean, boia iute; bauturi iritante: alcool, cafea, ceai tare, si orice aliment prea sarat sau concentrat in sare.

REGIMUL IN BOLILE FICATULUI SI CAILOR BILIARE

Alimente permise: lactate: lapte dulce cu cafea, iaurt;bauturi: ceaiuri de plante, siropuri, sucuri de fructe sau legume; paine: alba sau intermediara, veche sau prajita; supe de zarzavat strecuiate sau nestecurate, cu gris, orez sau paste fainoase, supe pasate de zarzavaturi, bors cu perisoare (fierte separat), supe de fructe (caise, mere); carne si peste: slaba, de vaca, vitel, gaina, pui, rasol simplu sau impanat cu legume, perisoare sau chiftele fierte, peste slab, fieri, rasol cu legume; branzeturi: branza de vaci, cas slab, urda, telemea desarata; grasimi: unt proaspat si undelemn neprajit adaugate la fiert sau la preparate inabusite (50-60 g/zi); oua: albus  sub forma de omleta in abur sau sufleuri, galbenus  o jumatate pe zi, omleta dietetica; legume si zarzavaturi: fierte, soteuri, pireuri, budinci, sufleuri, cartofi copti, salata de legume crude, sfecla fiarta fructe dulci, crude, coapte, compoturi fara coji si samburi; fainoase de orice fel; sosuri fara grasime prajita, sos alb de rosii sau de zarzavat; dulciuri: prajituri din aluat uscat (cu branza de vaci, fructe sau marmelada, tarte, sufleuri, spuma de gris , cu zeama de fructe, gelatine de lapte sau fructe, miere, dulceata, sebet, peltea); condimente: sare normal (daca nu este contraindicata), marar, patruniel, cimbru, telina, zeama si coji de lamaie.
Alimente interzise: carne grasa de porc, oaie, gasca, rata, vanat, conseive de carne, mezeluri, viscere, peste gras sau sarat sau afumat, conserve de peste; branzeturi grase fermentate; oua comitate mare, prajite sau galbenusuri; paine neagra sau fainoase nerafinate; untura, slanina, seu, grasime prajita; legume bogate in celuloza grosolana: ridichi, ceapa, usturoi, varza leguminoase uscate; fructe: alune, nuci, migdale, fructe cu coaja si samburi; dulciuri: din aluat dospit, foietaje, prajituri cu nuci, alune, aluat cu unt inghetate; bauturi: alcool, cafea, cacao, ape minerale clorurosodice; condimente: piper, boia iute, mustar, hrean, ceapa, usturoi; supe de came grasa, ciorbe preparate cu rantasuri; sosuri cu ceapa prajita si rantas, maioneze; se recomanda 5-6 mese pe zi reduse cantitativ.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu