Hotaratoare pentru o alimentatie corecta, este coexistenta tuturor
factorilor nutritivi. Nu este atat de importanta valoarea nutritiva a
fiecarui aliment in parte, cat mai ales valoarea nutritionala a dietei
in totalitate. Principiile nutritive nu se gasesc ca atare in natura, ci
sub forma unor combinatii complexe, in care proportia lor variaza in
limite foarte largi. Acestea sunt alimentele. Nu exista un aliment care
sa cuprinda toti factorii nutritivi in proportii echilibrate, normale
pentru organism.
De aceea alimentatia zilnica trebuie alcatuita prin
asocierea mai multor alimente. Din punct de vedere nutritiv alimentele
se impart in urmatoarele grupe: Carnea si derivatele de carnc; Laptele
si derivatele de lapte; Ouale; Grasimile; Cerealele si derivatele lor;
Legumele si leguminoasele uscate; Fructele; Zaharul si produsele
zaharoase; Bauturile nealcoolice; Condimentele. Combinatia intre aceste
grupe intr-o anumita proportie este strict indicate, excesul sau absenta
unora dintre ele pentru o perioada mai lunga, fiind daunatoare mai ales
pentru organismul in crestere, dar si pentru organismul adult. Astfel
consumul crescut de produse animale, favorizeaza aparitia
aterosclerozei, la o varsta din ce la ce mai tanara. Un consum scazut de
cereale, legume si fructe, asa cum se intampla in tarile
industrializate, duce la aparitia cancerului de colon.
Laptele si
branzeturile reprezinta cea mai buna sursa de calciu, de proteine si de
vitamine, dar laptele fiind sarac in fier, un regim lactat prelungit,
poate provoca anemii. Camea, pestele si preparatele lor, contin proteine
la fel de valoroase ca si cele din lapte. Spre deosebire de acestea,
ele sunt bogate in fier, actionand antianemic, dar lipsindu-le calciul,
administrarea lor, nu este suficienta. Legumele si fructele sunt
singurele grupe de alimente care furnizeaza vitamine si saruri minerale
in cantitate suficienta. Totusi smgure, nu ofera un regim echilibrat. De
aceea in ratia echilibrata tinand, seama de toate aspectele mentionate
pentru omul sanatos, alimentele trebuie sa fie administrate in
urmatoarele proportii: camea si derivatele sale 4-8% din aportul total
caloric al zilei, laptele si derivatele cam 10% in functie de varsta si
toleranta, ouale 3-4%, grasimile aproximativ 12-17%, painea si
derivatele de cereale intre 24-45%, legumele si fructele 17-18%, zaharul
si derivatele sale 7-8%. O alimentatie unilaterala sau cu predominanta
unor alimente duce, la dezechilibre nutritionale, conditia aparitiei a
numeroase boli, unele cu risc vital.
CARNEA SI DERIVATELE DE CARNE sunt alimente excelente care, provin de la
mamifere, pasari sau pesti. Reprezinta o sursa importanta de proteine
cu valoare biologica mare, de lipide, glicogen, saruri minerale si
vitamine. Este deci un aliment indispensabil. Superioare prin
digestibilitate sunt camea de pasari domestice (gaina si curcan), mai
ales tinere si de peste. Ele sunt mai sarace in tesut conjunctiv
cartilaje si aponevroze. Viscerele sunt bogate in nucleoproteine.
Excesul poate duce la hiperuricemii. Ficatul are un continut bogat in
proteine, glicogen, vitamine si saruri minerale. Trebuie evitata insa
camea si derivatele bogate in lipide, datorita cantitatii mari de acizi
grasi polinesaturati. Referitor la viscere mentionam ca intrucat acestea
se altereaza rapid, trebuiesc consumate imediat dupa sacrificarea
animalului. De altfel, carnea mamiferelor devine indigesta daca este
pastrata cel putin 24 ore. In ceea ce priveste preparatele de carne
(produse de carne, mezeluri, conserve de carne) trebuie sa tinem seama
in folosinta lor de durata de pastrare. Astfel exista: mezeluri cu
durata scurta de pastrare (circa 4 zile) deci cu grad mare de
alterabilitate (crenvursti, parizer, lebar, sunca de Praga) mezeluri cu
durata medie de conservare (1-3 luni) cum sunt: salamul Italian, rusesc,
vanatoresc etc. mezeluri cu durata indelungata de pastrare (salam de
iarna, de vara ghiudem).
Muschiul tiganesc, pastrama, costita, sunca, cu sapiditate si valoare nutritiva crescuta au de asemenea o conservabilitate mai mare. Valoarea nutritiva si energetica a diferitelor tipuri de produse de carne, este de obicei mai ridicata decat carnea propriu zisa. Toate tipurile de preparate de carne, se pot foiosi daca sunt pastrate in conditii corespunzatoare. In alimentarea dietetica nu se folosesc decat preparatele de carne cu durata scurta de pastrare si in stare foarte proaspata.
Muschiul tiganesc, pastrama, costita, sunca, cu sapiditate si valoare nutritiva crescuta au de asemenea o conservabilitate mai mare. Valoarea nutritiva si energetica a diferitelor tipuri de produse de carne, este de obicei mai ridicata decat carnea propriu zisa. Toate tipurile de preparate de carne, se pot foiosi daca sunt pastrate in conditii corespunzatoare. In alimentarea dietetica nu se folosesc decat preparatele de carne cu durata scurta de pastrare si in stare foarte proaspata.
LAPTELE SI PRODUSELE LACTATE. Laptele este un alimente
complet, echilibrat, cu valoare biologica ridicata, necesar copilului,
adolescentului, favorizand cresterea, osificatia, dentitia etc.
Contine
in proportii optime minerale, enzime, vitamine, proteine, grasimi si
giucide. Gustul dulce este imprimat de lactoza, principalul sau glucid.
Laptele este sarac in fier (predispune la anemii feriprive), bogat in
sodiu (deci contraindicat in bolile in care se indica restrictie sodata)
si sarac in vitaminele C si Bl. Aceste neajunsuri sunt minore, fata de
numeroasele sale calitati nutritive, care il fac indispensabil in
alimentatia copilului sanatos sau bolnav. Unii autori considera
necesarul zilnic de lapte si derivatele sale de 400 g. Dartre produsele
lactate dietetice, se utilizeaza laptele batut, iaurtul, chefirul.
Conservele de lapte sunt reprezentate prin laptele condensat si laptele
praf (4-6% apa). Smantana este un derivat de lapte cu continut lipidic
intre 20-30%, untul este produsul lactat din produsul smantanii cu
continuti lipidic de 82-85%, branzeturile sunt derivate de lapte
obtinute prin coagularea cazeinei (prin fermentatie lactica, acidifiere
sau cu ajutorul laetfermentului, care se numeste popular cheag). Etapcle
prepararii branzeturilor sunt: coagularea, deshidratarca si maturarea
(fermentarea). Dintre acestea mai utilizate sunt branza de vaci sau
oaie, telemeaua si cascavalul.
OUL este un aliment deosebit de valoros pentru alimentatie, datorita
bogatiei sale in factori nutritivi indispensabili. In dietetica este de
nepretuit. De aici s-a ajuns la denumirea lui de aliment medicament.
Contine proteine de mare valoare biologica, grasimi concentrate in
galbenus, vitamine si saruri minerale. Glucidele sunt reduse. Un
inconvenient este cantitatea crescuta de colesterol (galbenus). Datorita
bogatiei sale in factori nutritivi cu valoare ridicata este foarte
valoros pentru copii, convalescenti, denutriti, anemici. Proaspat se
poate consuma chiar si crud. Este de preferat dieta cu oua fierte moi.
Cand oul se invecheste i-si pierde calitatile nutritive si poate deveni
chiar nociv.
GRASIMILE, au un mare aport energetic (un gram egal 9,3 calorii), avand o
indicatie speciala pentru muncitorii care presteaza activitati grele la
temperaturi scazute. Un volum mic de lipide, elibereaza o cantitate
mare de energie. Exista dupa cum s-au mai spus grasimi animale (de
obicei solide) cu acizi grasi saturati si fara acizi grasi esentiali.
Consumul acestora poate duce la cresterea colesterolului in sange si la
ateroscleroza. Dintre aceste grasimi mentionam seul, grasimea de pore
(untura), untul si grasimea de pasare. Cu exceptia untului, un aliment
necesar, toate celelalte trebuiesc evitate. Grasimile vegetale, denumite
si uleiuri (de masline, germen de porumb, floarea soarelui, soia, etc),
contin acizi grasi polinesaturati, cu acizi grasi esentiali, foarte
utili in alimentatia dietetica. Grasimile sunt si un vehicul pentru
vitaminele liposolubile. In acest capitol poate fi cuprins si margarina.
Margarinele sunt grasimi mixte, obtinute pe cale sintetica, din
amestecul de grasimi animale de calitate superioara (unt) si uleiuri
vegetale, la care se adauga lapte, galbenus de on, sare, caroten si
diverse arome. Sunt larg folosite in alimentatia dietetica.
CEREALELE, sunt larg utilizate, intr-un volum mic contin cantitati
importante de substante nutritive, (proteine, giucide, saruri minerale
si vitamine), lipide aproape deloc. Reprezinta cam 50% din valoarea
calorica a ratiei zilnice. Cea mai folosita este faina de grau obtinuta
prin macinare si cernere (separarea de componentele de invelis ale
grauntelui, numite tarate). Taratele contin o cantitate redusa dc
proteine, toata celuloza si cca mai mate parte din vitamina B1. Dupa
gradul de cernere, faina are diferite grade de puritate (faina alba,
semialba, intermediara si neagra). In functie de gradul de extractie,
variaza si compozitia chimica a fainii. Faina alba este in general mai
saraca in proteine, minerale si vitamine, dar mai bogata in amidon decat
faina neagra. Are deci o valoare nutritiva mai scazuta, dar este mai
usor de digerat. Pentru a fi transformata in paine, are loc procesul de
panificatie, care presupune prepararea aluatului cu drojdie de bere si
sare, dospirea si coacerea painii. Dintre celelalte cereale mentionam
secara, care contine mai putine proteine, orzul care nu se foloseste in
panificatie, ovazul care este o cereala furajera, dar care sub forma de
fulgi de ovaz, este mult utilizat ca fiertura cu lapte in alimentatia
dietetica a copiilor si convalescentilor. Porumbul, in trecut
alimentatie traditionala in tara noastra, sub forma de faina de porumb,
este si astazi utilizat la prepararea mamaligii. Desi are valoare
calorica ridicata, valoarea biologica este scazuta, deoarece zeina
continuta in porumb este o proteina de calitate inferioara, fara
aminoacizi esentiali. In sfarsit orezul, are un continut crescut in
amidon (80%), este sarac in sodiu (util in regimurile hiposodate severe,
ca regimul Kcmpner), cu celulozice reduse si azot putin.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu