vineri, 28 iunie 2013

Rolul efortului fizic in diabetul zaharat


Efortul fizic este o componenta importanta a tratamentului diabetului, alaturi de regim si medicatie. Efortul fizic actioneaza crescand in principal utilizarea periferica a glucozei, scade necesarul de insulina, scade trigliceridele si colesterolul circulant, creste capacitatea de efort, scade greutatea, amelioreaza functia respiratorie si cardiovasculara, reduce starile depresive. Nu se recomanda exercitii fizice grele.

Exercitiul fizic moderat se realizeaza prin plimbari, alergari, inot, calarit etc.  Solicitarile fizice usoare ca statul in picioare, imbracatul, desbracatul, scrisul, cusutul etc, nu pune probleme. Un exercitiu fizic chiar moderat, datorita efectului sau hipoglicemiant, necesita ca bolnavul sa ia cu el 10 - 20 g glucide pentru prevenirea hipoglicemiei.

Este bine ca diabeticul sa foloseasca in aceste imprejurari, glucide usor absorbabile si sa practice exercitiile fizice dupa masa. Exercitiile fizice sunt cu atat mai necesare, cu cat combat si sedentarismul, sau obezitatea cand e cazul, factori favorizanti ai aterosclerozei. Varstnicii trebuie sa evite exercitiile fizice obositoare, dar miscarile, plimbarile, diferite indeletniciri sunt indispensabile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu