miercuri, 20 martie 2013

Pelinul - sanatate curata

Preparatele cu efecte medicinale din pelin - infuzie, pulbere, vin, lichior, sirop, tinctura- sunt eficiente in afectiuni precum edeme renale, anorexie, gastrita hipoacida, hemoroizi, rani cu dificultati de vindecare.

Eugen Giurgiu, doctor in biochimie, cu competente in fitoterapie si nutritie, recomanda pelinul pentru actiunea sa complexa asupra cailor gastro-intestinale: Infuzia de pelin face curatenie generala pe acest sector, distruge inclusiv viermii intestinali, trateaza diabetul si are calitati depurative. Mai mult, preparatele din pelin, pe langa faptul ca sunt tonice amare, revitalizante gastrice si intestinale, acestea stimuleaza anumite zone de pe creier si sunt apreciate ca tonice cerebrale. De asemenea, in cazul bolnavilor de ciroza, tratamentul cu pulbere de pelin, administrat sublingual, de trei ori pe zi, timp de 21 de zile, ajuta la eliminarea lichidului. In plus, pelinul are efect antibiotic fata de Stafilococul auriu

Pelinul- Amareala care vindeca

In satele de campie, intalnim pelinul la tot pasul. In zilele caniculare, planta raspandeste o aroma puternica, dulce-amaruie si ametitoare. Nu-l afecteaza caldura si nici soarele puternic; dimpotriva, se pare ca arsita verii ii prieste foarte bine; pelinul nu este foarte pretentios : nu are nevoie de multa apa si nici de un anumit sol. In medicina populara romaneasca, pelinul se numara printre plantele privilegiate, fiind apreciata ca o planta magica, de simbol solar: planta alunga spiritele rele avand, totodata, un efect detoxifiant, deoarece curata organismul de toxine si-l revigoreaza.
Fitoterapeutii apreciaza ca pelinul este cel mai puternic tonic amar din tara noastra. Efectele terapeutice deosebite ale pelinului se datoreaza substantelor active din compozitie: minerale (calciu, fier, fosfor), acid ascorbic, vitamina B6 si principiilor amare- uleiul eteric pe care-l contine. In industrie, planta este folosita la prepararea vinului, a vermutului si a lichiorului .
Totusi, folosit in exces, pelinul are efecte negative asupra starii de sanatate: este toxic, stimuleaza agitatia, halucinatiile si pierderea cunostintei. In acelasi timp, abuzul de bauturi preparate din pelin are efecte dramatice asupra memoriei si a psihicului, dand tulburari psihice si pierderea memoriei, ne spune fitoterapeutul Eugen Giurgiu.

Intr-un borcan cu filet se pun cincisprezece linguri de pulbere de pelin, peste care se adauga doua pahare (400 ml) de alcool alimentar de 50 de grade. Se inchide borcanul ermetic si ingredientele se lasa sa se macereze vreme de doua saptamani, dupa care se filtreaza. Apoi, tinctura rezultata se pune in sticlute mici, inchise la culoare.

Din acest remediu se administreaza cate 50 de picaturi diluate in putina apa, de patru ori pe zi, deoarece stimuleaza digestia. In amestec cu tinctura de chimen , in parti egale, se administreaza cate 4 lingurite la orele: 8,12, 16,22. Cura dureaza timp de 21 de zile, in cazul copiilor care se concentreaza foarte greu, avand si probleme de memorare. Dupa o pauza de 14 zile, cura se poate repeta. .

Vinul de pelin
Intr-un litru de vin natural alb se pun zece tulpini proaspete de pelin, zdrobite in prealabil. Ingredientele se lasa sa se macereze vreme de trei saptamani, dupa care licoarea obtinuta se strecoara.
Se iau 1-3 linguri din acest vin, inainte sau dupa masa. Acest remediu stimuleaza activitatea tubului digestiv, combate balonarea si indigestia. Terapia trebuie urmata vreme de trei saptamani.

Siropul de pelin

Decenii de-a randul, siropul de pelin era folosit de catre calugarii benedictini ca un panaceu, recomandat in tratamentul problemelor digestive si pentru eliminarea toxinelor.
Intr-un borcan de 400 ml, se pun 15 linguri de frunze proaspete de le pelin, taiate marunt. Deasupra se toarna miere, pana cand se umple borcanul. Se astupa borcanul cu un capac, apoi se lasa la macerat vreme de o luna. Se obtine un sirop vascos, amarui si aromat, cu efecte tonice, digestive, carminative (reduce balonarea)si laxative.

Copiilor mofturosi la mancare li se recomanda cate o lingurita de sirop, cu 15 minute inainte de fiecare masa, deoarece stimuleaza pofta de mancare. 

Infuzia combinata

Se pun la macerat 4 linguri de pelin maruntit intr-o jumatate de litru de apa. Dupa 10 ore, se filtreaza. Infuzia obtinuta prin macerare la rece se pune deoparte, iar planta ramasa dupa filtrare se fierbe tot intr-o jumatate de litru de apa, vreme de cinci minute. Licoarea se lasa sa se raceasca si se filtreaza. In final, se amesteca cele doua extracte, obtinandu-se aproximativ un litru de infuzie combinata, care se foloseste extern, sub forma de comprese si de spalaturi.

Lichiorul de pelin

Ingrediente: 3 linguri de planta uscata, un kilogram de zahar, sucul si coaja unei lamai, 300 ml de tuica de secara si un litru de apa.
Preparare: Se face o infuzie din apa si pelin si se strecoara.Apoi se adauga zaharul sucul si coaja de lamaie si se fierbe 15 minute. Cand se mai raceste se adauga tuica.
Se administreaza cate cinci lingurite pe zi in orice afectiune digestiva

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu