luni, 25 februarie 2013

Care sunt beneficiile ceaiului verde si negru


Ceaiul este o bautura foarte apreciata fiind cea mai consumata din lume dupa apa. Este atat de indragita incat a intrat in folclorul multor popoare, iar chinezii i-au dedicat un proverb care spune totul despre cat de iubit este ceaiul : Mai bine sa stau trei zile fara mancare decat o zi fara ceai. S-au facut numeroase cercetari pentru a demonstra cat de eficient este un ceai, de ce ar trebui sa bem ceai si, mai ales, ce fel de ceai ar trebui sa bem.

O inima sanatoasa: ceaiul verde, contine un antioxidant foarte puternic epigalocatechin galat (EGCG). Un studiu realizat timp de 15 ani in Germania a stabilit ca un consum regulat de ceai negru fara lapte sau verde reduce riscul de atac de cord. Cercetatorii au stabilit ca antioxidantii din ceaiul negru si din cel verde ajuta la reducerea nivelului de colesterol rau, care se depune pe artere si creste riscul de infarct si atac de cord.
Prevenirea cancerului: aceeasi polifenoli ajuta si la stoparea raspandirii celulelor cancerigene. Potrivit unui studiu recent din Taiwan, cei care beau zilnic o cana cu ceai verde prezinta un risc mai mic de a dezvolta cancer la plamani, de asemenea, ceaiul incetineste evolutia cancerului de prostata si reduce riscul de cancer la stomac.
Previne diabetul de tip 2: o cercetare de anvergura realizata in 50 de tari a aratat ca persoanele care consuma regulat ceai negru sunt mai ferite de diabet de tip 2.

O piele sanatoasa: ceaiul este benefic pentru piele nu numai cand este consumat pe cale orala, ci si cand plantele sunt aplicate direct pe corp. Experimentele au demonstrat ca in momentul cand se aplica ceai verde pe zonele afectate ale pielii ajuta la preventia infectiilor locale si la calmarea simptomatologiei: arsuri (solare de exemplu), iritatii etc., scazand totodata si sansele de a dezvolat cancer de piele. Acest lucru a determinat multe companii cosmetice sa utilizeze ceaiul verde, negru sau alb in produsele de ingrijire a pielii.

Boala Alzheimer: un studiu al Universitatii din Northumbria a relevat ca taninul si cofeina din ceai imbunatatesc functiile congnitive. Desi consumul de ceai verde sau negru nu pot vindeca aceasta boala, s-au dovedit eficiente in stoparea activitatii celor doua enzime din creier asociate cu boala Alzheimer. Reprezentand astfel o parte a puzzle-ului care poate sa duca la tratarea sau incetinirea dezvoltarii bolii.

O dantura perfecta: compusii din ceai ajuta si in mentinerea unei danturi sanatoase, prin cresterea rezistentei la acizii de pe smaltul dintelui. Ceaiul contine fluor care are rolul de a preveni aparitia cariilor. Acesta contine inclusiv ingrediente care suprima formarea placii bacteriene si a bacteriilor care cauzeaza respiratia neplacuta. Consumul regulat al ceaiului negru permite cresterea producerii de calciu cu pana la 3% la femei. In plus, ceaiul verde reduce sangerarile gingivale si reduce riscul parodontozei.

Energie cat cuprinde: ceaiul verde este si un puternic energizant, mobilizand totodata si depozitele adipoase si facilitand arderea grasimilor.  Astfel, o ceasca de cai verde pe zi va ajuta sa va mentineti silueta sau sa facilitati eliminarea surplusului de kilograme, fiind un bun adjuvant in diete. Potrivit unui studiu realizat de Universitatea Geneva in Elvetia, ceaiul verde intensifica arderea caloriilor si previne cresterea glicemiei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu