Diabetul este o boala cauzata de functionarea necorespunzatoare a pancreasului. Atunci
cand o persoana sanatoasa ingereaza produse alimentare, acestea sunt
digerate si prelucrate in primul rand in stomac si apoi substantele
necesare sunt absorbite prin intestinul subtire pentru a fi transportate
de sange in intregul organism. Zaharurile, proteinele si grasimile
ajung in ficat, unde o parte din ele sufera transformari in glucoza si intra in fluxul sanguin. Intre
timp, pancreasul produce insulina, un hormon care permite glucozei sa
intre celule si astfel acestea se pot hrani, producand caldura si
energie. Intr-un fel, insulina este cea care deschide usa glucozei sa
intre in celula pentru a o alimenta. Glucoza este deosebit de necesare
pentru organism in arderile metabolice ce ne ofera energia de care avem
nevoie in fiecare moment din viata, dar atunci cand se acumuleaza si
concentratia ei in sange, in creier si alte tesuturi creste prea mult,
tinde sa devina periculoasa, punandu-ne viata in pericol.
Diabeticul
este cel al carui organism nu poate produce suficienta insulina desi
el consuma alimente bogate in carbohidrati, zaharuri si grasimi.
Zaharurile procesate de ficat se acumuleaza in organism ceea ce inseamna
ca glicemia persoanei respective creste peste limitele normale, acesta
fiind diabetul zaharat.
In aceasta situatie, celulele nu pot primi hrana necesara
datorita insuficientei insulinice si astfel incep sa descompuna
grasimile si proteinele stocate de organism producand un dezechilibru
biochimic ce poate avea consecinte foarte grave asupra sanatatii. Intre
timp, cresterea glicemiei conduce la distrugerea sistemelor
organismului, creascand riscul aparitiei unor complicatii cum ar fi:
atacurile cardiace, orbirea, insuficienta renala, osteoporoza,
accidentele vasculare cerebrale si probleme neurologice, printre altele
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu